Laatste nieuws

De Singel neemt afscheid van Tally

03 juli 2018
Internaat De Singel in Dordrecht heeft vorige week afscheid genomen van Tally, medewerkster van de l...

Maximum uurprijzen kinderopvang 2019 bekend onder voorbehoud

26 juni 2018
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de voorlopige maximum uurprijzen voor 2019...

Stoeien een veilige en leuke activiteit

18 juni 2018
Mariska Beenhakker, specialist bewegingsonderwijs met kleuters, benadrukt de relevantie van stoeien....

Zindelijk worden is kinderspel

23 februari 2016

Een kind opvoeden gaat met vallen en opstaan. Ook het zindelijk maken van een kind is niet altijd even eenvoudig, kan soms lang duren en tot frustratie leiden. Daarom heeft Debby Mendelsohn een methode ontwikkeld waarmee de zindelijkheidstraining niet langer een opgave is, maar een leuk onderdeel van de dagelijkse routine wordt. Bovendien is deze methode al vroeg toe te passen.

 

Nederlandse kinderen worden, vergeleken met kinderen in andere werelddelen, pas laat zindelijk. Ouders wachten vaak tot hun kind zelf laat merken dat het toe is aan zindelijkheidstraining. Het kind is dan vaak al 2 jaar of ouder. In vroeger tijden, toen het huishouden meer werk vereiste dan tegenwoordig en de gezinnen veel groter waren, werden Nederlandse kinderen ook eerder zindelijk.

 

Naar aanleiding van deze observatie besloot Mendelsohn uit te zoeken hoe kinderen in andere tijden en in andere landen zo vroeg zindelijk worden. Hiervoor heeft zij veel contact gehad met vrouwen wiens kinderen al zeer jong zindelijk waren. Op basis hiervan ontwikkelde Mendelsohn haar methode. Deze kan toegepast worden zodra het kind kan zitten en lopen, en enkele gesproken woorden begint te begrijpen. Dat is dus vaak al met één à anderhalf jaar oud.

 

In eerste instantie paste Mendelsohn haar methode toe op haar eigen kinderen. Naar aanleiding van de positieve reacties van mensen om haar heen besloot zij een boek te publiceren waarin zij stap voor stap laat zien hoe ouders hun kind al heel jong en op een ontspannen manier op het potje kunnen krijgen.

 

Voor meer informatie over de zindelijkheidstraining van Mendelsohn kunt u terecht op http://www.spelendzindelijk.nl.

 

Debby Mendelsohn is psycholoog en moeder van zes kinderen. Zij geeft workshops en lezingen over o.a. zindelijkheidstraining en borstvoeding. Daarnaast heeft zij een praktijk waar ouders terecht kunnen voor advies.